Seoski turizam larva


O NAMA

Život na imanju je miran i harmoničan, težak i zanimljiv. Postoji vrijeme za rad i za odmor, vrijeme zabave i blagdana, tugovanja i radovanja, vrijeme momkovanja i ženidbe, vrijeme rađanja i vrijeme umiranja.

DAŠAK PROŠLOSTI

  

Mirno slavonsko selo, smješteno desetak kilometara sjeverno od Požege na krajnjim južnim obroncima Papuka. Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711. – 1749.) 


koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila. Stoljećima se današnje Trenkovo nazivalo Mitrovica, ali je ono na zahtjev mještana 1912. godine promijenjeno. Današnji dvorac izgrađen je nakon Trenkove smrti, u drugoj polovici 18. ili početkom 19. stoljeća. U Trenkovo doba stajala je tu barokna kurija koja je kasnije dograđena i pretvorena u današnji dvorac. Usprkos zapuštenosti, današnji perivoj dvorca sa brojnim starim stablima (hrastovi, lipe, grabovi, javorovi, smreke, borovi) ukazuje na nekoć lijep i promišljeno oblikovan perivoj. Zanimljivost ovog perivoja je bio «Trenkov hrast» ispod kojeg je, prema predaji, barun Trenk proglašavao osude kmetovima (promjera tri metra i visine od tridesetak metara). 

 

U dvorcu je od 1945.- 1989. godine bila smještena osnovna škola, u  vrijeme Domovinskog rata bio je preuređen za vojne potrebe, a danas je prazan.


DOMAĆE POSLASTICE


Video galerija

LUKSUZNA VOŽNJA